ARTIZTE HAIR & BEAUTY

De kappersbranche maakt turbulente tijden mee. Ingrid Giebels uit Gennep is mede-eigenaar van een grote salon in Cuijk. Samen met Annelies van de Bosch runt ze Artizte Hair & Beauty. Een volledig vernieuwde eigentijdse salon waar negen dames werken. Na de eerste maatregelen van het kabinet mochten de kappers hun salons nog open houden, maar daar kwam afgelopen week verandering in. De deur ging op slot.

 

Het ondernemen zat Ingrid al jong in bloed. Op 23-jarige leeftijd opende ze een salon aan huis. Een spannende stap na altijd in dienst te zijn geweest bij verschillende vooraanstaande salons. Ingrid is echter een ‘mensen-mens’ en miste een team om haar heen. Ze besloot opnieuw op zoek te gaan naar een werkplek in een salon waar ze ook haar eigen ambities kon waarmaken. Zo kwam ze terecht bij Artizte Hair & Beauty. En na verschillende jaren als salonmanager te hebben gewerkt greep ze in 2018 de kans om mede-eigenaar te worden met beide handen aan. 


Ondernemen in onzekere tijden

Sinds 1 januari 2019 staat ze samen met Annelies aan het roer van de volledig gerenoveerde salon. “Onze salon is uitgegroeid tot een compleet trendy en beautycentrum voor dames en heren, want we willen klanten alleen het beste bieden we zijn steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik ben erg gedreven om zo mezelf en ons team te helpen en ontwikkelen”.

 

Een jaar later staat Ingrid opeens voor een compleet nieuwe uitdaging. “Na een jaar van samen fantastisch ondernemen breekt er een tijd aan waarin we het hoofd koel dienen te houden -Corona- is daar. In eerste instantie maakten ook wij grapjes, dan is het in Italië, vervolgens in Brabant wacht eens even wij zitten gevestigd aan het randje van Brabant. Nee, het komt niet hier!” hielden we onszelf tegen beter in voor. “Toen kwam het moment dat de horeca op slot ging. En kwam bij ons natuurlijk de vraag op: moeten wij ook dicht?”

 

Maatregelen

In eerste instantie mochten de kapsalons open blijven. Wel werd er meteen een teamvergadering ingelast. “Ook onze medewerkers hadden echt grote angst om het virus op te lopen of over te brengen. Wij konden immers naast alle voorzorgsmaatregelen – wegwerpmantels, handen wassen, geen jas aannemen, pinnen ipv cash, stoelen ontsmetten na elk bezoek, bij verkoudheid of dergelijke klachten vragen om een nieuwe afspraak – de belangrijkste maatregel van het RIVM niet nakomen. Namelijk 1,5 meter afstand houden”. Voor Ingrid en haar compagnon was het zoals ze zelf zegt ‘afschuwelijk moeilijke week’. “In onze branche heerste zoveel onduidelijkheid. We mochten zelf beslissen of we open bleven of dicht wilden gaan. Als we met ons hart hadden moeten beslissen waren we dicht gegaan, maar wat doe je als de concurrentie gewoon open blijft? Laat je je dan de kaas van het brood eten?”. Ingrid is vol lof over het team haar salon. “Onze medewerkers waren echt top die week. Ze besloten er allemaal te zijn, ondanks de gemengde gevoelens”. In de salon bleef het onverminderd druk. En dat verbaasde Ingrid ook. “Mensen wilde toch gewoon hun haar geknipt en gekleurd hebben. Sommige klanten die we verzochten om een nieuwe afspraak te maken, omdat ze met verkoudheidsklachten keken daar zelfs vreemd van op.” De impact van het virus leek bij veel mensen nog niet binnengedrongen, zo verklaart Ingrid de situatie.

 

Kapsalons dicht

Op 23 maart kwam de minister-president met het verlossende besluit dat nu ook de kapsalons moesten dicht. “Het was prima zo ons team en ook wij hadden genoeg angst gehad daarnaast moest ook de concurrent zijn deuren sluiten. Met pijn in het hart, maar het is zo”. Meteen kwam er voor Ingrid en Annelies een nieuwe werkelijkheid op gang. “We zijn achter de schermen nu enorm druk om up-to-date te blijven omtrent de laatste trends. Denk aan digitale learning tools en moodboards. Maar ook ons klantenbestand wordt weer actueel gemaakt. We proberen nu voor te sorteren op wat de klanten nadat dit achter de rug is van ons nodig hebben en wat we ze kunnen bieden”.

 

Samen staan we sterk

Via de social media kanalen houden ze hun klanten op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. “Ook om ze een hart onder de riem te kunnen steken in deze moeilijke periode door middel van een quote, een how too of mooie afbeelding”. Maar het is ook tijd voor de praktische zaken zoals de voorjaarsschoonmaak, zegt Ingrid met een knipoog. “We maken ons op voor een frisse start met een positieve blik op de toekomst. Ik heb intussen namelijk geleerd dat je ondernemen kunt vergelijken met het besturen van een vliegtuig: het opstarten kost de meeste energie maar als je eenmaal kunt vliegen krijg je met turbulentie te maken. Zolang je vertrouwt op je besturingssysteem komt het goed. En ik geloof in ons besturingssysteem, het komt goed samen staan we sterk”.