SANDER KLEIKERS MEDIA

Maak kennis met Sander Kleikers. Communicatie is zijn vak. Al bijna 20 jaar werkt hij als presentator, dagvoorzitter en sportverslaggever- en commentator. Afgelopen jaar verliet hij de regionale omroep L1 om zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Sander Kleikers Media.

“Het zijn niet de beste tijden voor een ondernemer. Het zijn voor niemand de beste tijden. 2020 hadden we beter kunnen overslaan, of zoals iemand laatst zei: ’hé 2020, hoe vind je zelf dat het gaat’?” zegt Sander met een knipoog.  Wie Sander kent kenmerkt hem als een energieke motivator. Een allround mediaman met een heel groot sporthart.

Veelbelovend jaar

“Het had mijn mooie jaar moeten worden. Het jaar waarin ik voor het eerst sinds bijna 20 jaar (what’s in a number) op geheel eigen benen sta.  Sportevenementen bij Eurosport als commentator en presentator afwisselen met dagvoorzitterschappen en stukjes schrijven. Vrije jongen, zonder vaste agenda maar met voldoende perspectief door de vele wielerkoersen, het EK Voetbal en de Olympische Spelen”. Kortom het zag er voor Sander allemaal veelbelovend uit.

“Maar een Chinese vleermuis moest zo nodig iets delen… Aanvankelijk deed ik er ook te makkelijk over. Totdat het eerste evenement werd gecanceld, en in nog geen 48 uur mijn hele maandagenda voor maart eruit werd gegooid. April volgde al snel en Rutte cancelde mei ook nog even”.

De keiharde streep door een maandenlang volgeboekte agenda was een harde dobber. Maar Sander had vooral begrip voor de situatie. “We zitten in een wereldwijde crisis en we zijn er nog lang niet vanaf.  Al snel besefte ik dat mijn handel (sport en evenementen) geen handel meer was. Dat was ‘old school’, van voor Corona.  Het nieuwe Corona-tijdperk is een digitaal tijdperk geworden, veel meer dan voorheen. Dus zette ik online-events op poten waarmee je toch je klanten, medewerkers of andere geïnteresseerden kunt informeren”.

Nieuwe initiatieven

Dat er in tijden van crisis ook mooie nieuwe initiatieven ontstaan bleek al snel. Het rijke netwerk dat Sander in de afgelopen decennia had opgebouwd wierp haar vruchten af. “Nog geen twee dagen na de bekendmaking van mijn online-events, kreeg ik een telefoontje of ik me maandag jongstleden in het Van der Valk Hotel in Urmond wilde melden.  Midden in het crisiscentrum van het Coronacentrum-Urmond”. 

In de gemeente Sittard-Geleen werd een Van der Valk Hotel in drie dagen tijd is omgevormd tot Centrum waar een Thuiszorg-Hotel en een HAP (Huisartsenpost) is gehuisvest. Het centrum biedt plek aan Corona-patiënten, die uit het ziekenhuis zijn ontslagen en nog zorg nodig hebben of aan Corona-patiënten voor wie de thuiszorg niet voldoende kan bieden. Sander besloot meteen op deze trein te springen.  “Als crisis-communicatiemanager mag ik met een geweldig team de communicatie verzorgen naar heel erg veel belanghebbenden. Denk aan burgers, media, huisartsen, thuiszorg-personeel, ziekenhuizen, maar ook Veiligheidsregio, GGD en nog een stuk of wat partijen”.

Als crisis-communicatiemanager was het meteen alle hens aan de dek: “Nog geen 24 uur nadat ik nauwelijks van afkortingen als VVT (verzorging, verpleging, thuiszorg) of PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) had gehoord, had ik een live gestreamde persconferentie opgezet met de nationale en regionale media present. Het centrum is geopend, de eerste patiënten liggen inmiddels in het Thuiszorg Hotel en donderdag opent de Huisartsenpost. Na drie dagen ad hoc crisiscommunicatie ga ik met dat superteam vanaf donderdag een kleine communicatiestructuur opzetten voor de komende weken”.

Onverwachte wending

Zo brengt de crisis Sander op dit moment op een andere plek dan voorzien, maar hij haalt er enorm veel energie uit daadwerkelijk iets te kunnen betekenen. “Vorige week baalde ik nog, omdat ik geen nuttige bijdrage kon leveren.  Nu zit ik in een rollercoaster die zijn weerga niet kent, leer ik veel van buitengewoon deskundige en gemotiveerde mensen en voel ik me bevoorrecht dat ik in dat centrum kan werken en een zinvolle bijdrage kan leveren”.

“Al had dat centrum er helemaal niet moeten staan. Al had ik gewoon naar de koers moeten gaan, een event moeten leiden of me moeten voorbereiden op de Spelen. Dat stellen we nog even uit. We maken even pas op de plaats. Doe je mee, anderhalve meter is al goed, zodat we liefst zo snel als mogelijk ons gewone leven weer kunnen oppakken. Want het leven heeft vaak verrassingen voor je in petto, zo blijkt maar weer”.