JUST BE FIT

Een gemêleerd gezelschap druppelt binnen bij de sportschool in Meerlo. Van jonge vrouwen tot een oudere man met een rollator. Allemaal dragen ze een mondkapje en hebben ze buiten netjes staan wachten totdat hun tijdsblok bij Just Be Fit in gaat. “We werkten voorheen ook al met tijdsblokken, maar nu moeten we daar nog strikter op toezien. Dat is de nieuwe realiteit. De nieuwe groep mag pas binnen als de vorige groep de ruimte heeft verlaten. We kunnen niet anders. We willen iedereen in een veilige omgeving verwelkomen,” zegt eigenaar Juriën Beterams.

Hij kent ze allemaal bij naam en hij heet iedereen persoonlijk welkom. “Goedemiddag, fijn dat je er bent Gerard!”. De man reageert gevat: “Voor jou was het vast niet zo’n goed weekend!” Verwijzend naar de verloren wedstrijd van Juriëns club. Het is mooi om te zien hoe de band is tussen de leden van de sportschool en eigenaar Juriën. Er worden grapjes gemaakt en voor iedereen is even persoonlijke aandacht.

Ik spreek Juriën een week voordat de boel opnieuw op slot zal gaan. Op dat moment mag er nog binnen de gestelde richtlijnen binnen gesport geworden. De sportschool is rond lunchtijd een uurtje dicht en zittend op een bankdruktoestel praten we bij over het afgelopen jaar.

Want in de afgelopen maanden, na ons vorige gesprek in het begin van het jaar, is er een hoop gebeurd. “Tijdens de eerste lockdown zijn we meteen overgegaan op het aanbieden van online trainingen voor onze leden. Ik vind het namelijk ontzettend belangrijk dat iedereen blijft bewegen. Toen het weer mocht zijn we meteen begonnen met het opzetten van groepslessen in de buitenlucht. Van Bootcamp tot Yoga, tot High intensity trainingen. Anderhalve maand later mochten onze leden ook weer binnen sporten. In de lockdown hebben we dat ook meteen goed ingericht, zodat iedereen op afstand van elkaar het trainingsprogramma kan afwerken. Door de fitness- en krachttrainingsapparatuur verder uit elkaar te zetten, misten we wel binnenruimte voor onze groepslessen. Tot de dag van vandaag hebben we hiervoor een extra ruimte in de buurt afgehuurd. We willen de leden blijven bieden wat ze van ons gewend zijn, dus daarvoor hadden we meer ruimte nodig. Hopelijk kunnen we dit over enkele maanden weer gewoon op onze eigen locatie in het Gezondheidscentrum onderbrengen!”

De persoonlijke begeleiding en intieme sfeer is namelijk de kracht van het concept van Just Be Fit. “Op dit moment begeleiden we zelfs een vrouw in de tachtig – die nog niet naar de sportschool durft te komen – gewoon thuis. Elke twee weken gaat onze instructrice Jolanda bij haar langs om met haar oefeningen te doen. Het past helemaal in onze filosofie dat we het belangrijk vinden dat mensen juist in deze tijd blijven bewegen.”

Toch heeft Just Be Fit in coronatijd ook leden verloren. Mensen die na de eerste lockdown het sporten niet meer hebben opgepakt. En ook de aanwas van nieuwe leden is het afgelopen jaar minder geweest dan voorgaande jaren. “Ik schat in dat ons ledenbestand zo’n 5 tot 10 procent is afgenomen tijdens de eerste lockdown. En dat is ontzettend jammer, niet alleen voor onszelf,” zegt Juriën. “Juist in deze tijd is het zo ontzettend belangrijk dat je blijft bewegen. Het is naast het fysieke aspect ook zo belangrijk voor je mentale gezondheid. De overheid regeert nu vanuit angst. Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven. Ik zou er juist voor pleiten dat mensen voor hun beweging zoveel mogelijk buiten komen. Want als je het virus onder de leden krijgt is het van belang dat je een goede weerstand hebt om het te lijf te gaan! Door thuis te blijven zitten, en niets te doen, breek je die weerstand juist af.”

En dat is dus met de nieuwe strenge lockdown weer extra actueel. “Nu binnen sporten weer verboden is, zijn we meteen weer overgestapt op een buitenprogramma waarbij met twee leden tegelijk onder persoonlijke begeleiding gesport kan worden. En ook online worden weer nieuwe video’s gemaakt om de leden in beweging te houden,” zegt Juriën. “Het is natuurlijk ontzettend zuur dat het weer nodig is. Want je mist hierdoor toch een grote groep die het afgelopen half jaar weer trouw naar de sportschool kwam om hun trainingsprogramma te volgen. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om te blijven bewegen. Lopen, fietsen. Het maakt niet uit. Bij Just Be Fit kunnen nu zelfs ook niet-leden komen sporten, van jong tot oud.

Als je er maar voor zorgt dat je lichaam in een goede conditie blijft.”

Het verhaal van Just Be Fit van begin dit jaar teruglezen? Klik hier.