MAASCOURT VENRAY

Twan Lensen is  45 jaar en eigenaar van Maascourt in Venray. Maascourt is een bedrijf dat zich richt op alle facetten van de tennissport. Maascourt heeft een tennishal inclusief horeca in Venray. Maar Maascourt is ook een tennisschool waar zowel opleidingen worden gegeven aan talentvolle jeugd uit Noord-Limburg en Oost-Brabant als clubtraining voor junioren en senioren. De gevolgen van de Corona crisis op dit dynamisch bedrijf zijn groot.

 Van jongs af aan was Twan gegrepen door het ‘tennisvirus’. Als junior was hij in zijn vrije tijd vooral op de baan te vinden. Verschillende blessures stonden zijn eigen ontwikkeling als tennisser in de weg en dus besloot hij zijn passie voor de sport op 18-jarige leeftijd in te zetten om mensen te gaan trainen. Zijn bevlogenheid om het beste uit zichzelf en anderen te halen brachten hem naar waar hij nu staat. Twan heeft vele (sub)toppers begeleid tijdens nationale en internationale toernooien. Enkele Nederlands Kampioenen en internationaal tennistalent zijn door Twan begeleid en getraind. Zijn werkzaamheden heeft Twan in de loop der jaren verder uitgebreid met zijn lidmaatschap van de ledenraad van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB).

Alles is tot stilstand gekomen

Het Coronavirus heeft een flinke impact op het bedrijf. “Op dit moment ligt echt alles stil. De lessen, de tennishal incl de horeca, de Ledenraad en het begeleiden van spelers. Er zijn dus echt geen inkomsten op dit moment. Die komen hard aan. We zetten alle zeilen bij om deze crisis het hoofd te bieden. De regering maakt het mogelijk om enkele financiële aspecten in te voeren. Dit gebeurt gelukkig ook bij de bank. Die aspecten zijn nodig om straks weer als gezond bedrijf verder te kunnen.”

Het heeft ook andere gevolgen. Sport is voor velen een heel wezenlijk onderdeel van hun leven. “Mensen hebben geen uitlaatklep meer. Sport is hiervoor een perfect middel. Maar met name de kinderen hebben het lastig. Geen structuur in de vorm van school en de (sport) activiteiten daar om heen. Ik heb dan ook besloten deze kinderen een klein beetje te helpen door enkele lessen van mij op te nemen en deze te posten op ons kanaal op YouTube. Dit kanaal hadden we nog niet en is dus een Corona gevolg. Dat is dan weer positief. Afhankelijk van de duur van de “Intelligent Lockdown” zullen we daar iedere week filmpjes op gaan zetten,” zo zegt Twan.

Twan en zijn team hebben nu ook ruimte om zaken op te pakken die normaal blijven liggen. “Tennisbanen en netten repareren, kelders opruimen, schilderen etc etc. Ik merk aan mijzelf dat ik thuis zeer onrustig wordt als ik niet kan werken. Dat zal velen niet vreemd in de oren klinken.”

Sociaal aspect

De Tennishal is een plek waar alle leeftijden samenkomen. Om te sporten maar – niet onbelangrijk – ook om gezellig een kop koffie te nuttigen of na het sporten een glas bier te drinken. “Veel van mijn klanten van de tennishal missen nu wekelijkse potje tennis op de baan. Met name de ochtenden zijn bezet door de senioren, voor wie dit echt een belangrijk sociaal aspect heeft. Het slaan van het balletje is dan bijzaak. Het kopje koffie is leidend. Dat valt allemaal weg en ik kan als ondernemer op dit vlak nu niets voor ze betekenen. Dat doet toch wel wat pijn in mijn hart. Het zijn stuk voor stuk allemaal zulke lieve mensen die nu het sociale moment enorm missen.”

Ook het werk voor het personeel ligt zo goed als stil. “Er zijn wat klusjes maar daar houdt het dan ook echt wel bij op. Horeca personeel helpt wat mee in de sportkantine. Poetsen en spullen opruimen. Meer is er niet te doen. Op de tennisbaan mogen we niet komen met onze groepen. Ik zelf heb dat opgelost door een video te maken van 15 minuten voor mijn recreatieve jonge leerlingen. Die kunnen hier vol mee aan de slag. Ik krijg al aardig wat video’s terug van deze kids. Dat vind ik echt te gek! De oudere cursisten hebben allemaal een open brief ontvangen waarbij ik probeer het tennisgevoel weer te geven en warm te houden. Zodat tennis bij ze blijft kriebelen.”

Tennisschool

Voor de jeugd die echt op hoger niveau bezig is met de sport moest Twan ook echt een alternatief bieden. “De kinderen van de  Tennisschool hebben een trainingsschema gekregen om hun fitheid op peil te houden. We mogen het contact niet verliezen. De reacties op al deze acties waren in ieder geval hartverwarmend.”

Positief over de toekomst

Twan is niet iemand die bij de pakken neerzit, hij is dan ook positief gestemd ondanks de turbulente tijd. “Er staan mooie dingen te gebeuren en er zijn zaken die ik als uitdaging aan ga. Problemen probeer ik niet als probleem te zien. Met de schouders er onder en met het huidige personeelsbestand zie ik de toekomst positief. Wij gaan er voor!

Als slot wil ik de mensen een groot compliment geven over de naleving van de opgelegde regels. Ik kan dan met trots zeggen. Dit is Nederland!

Nederland Tennisland!”