SEPTEMBER

Deborah van Oyen is duurzaam onderneemster. Ze heeft een prachtige bloemenzaak in het centrum van Venray: September. De zaak bestaat bijna 30 jaar. Naast onderneemster is Deborah moeder van vier kinderen en is ze getrouwd met Coen Absil. Coen is makelaar en zijn bedrijf richt zich op de aan- en verkoop van onroerend goed in Noord-Limburg en Oost-Brabant.

De afgelopen jaren stonden voor Deborah en Coen ook grotendeels in het teken van de mantelzorg voor de moeder van Deborah. Zij woonde in een aanleunwoning bij het huis van haar zus. “Mijn moeder heeft 92 jaar mogen worden, maar was de laatste jaren dementerend. Samen met mijn zus en haar vriend hebben we met twee gezinnen voor haar gezorgd. Dit is waar ik trots op ben en wat ons als gezin sterk maakt en wat ik daarom graag benoem.”

Ondernemen combineren met een gezin

Ondernemen met een gezin van vier kinderen is een flinke uitdaging. “Het is een kwestie van aanpassen, schakelen en improviseren.” Maar het resultaat mag er zijn. September is een bloeiende onderneming met een vast team medewerkers die Deborah ondersteunen in haar ambities.

In de afgelopen 30 jaar zijn er veel scenario’s voorbij gekomen, zowel zakelijk als privé. “Het verlies van een collega was daarvan wel de heftigste gebeurtenis, evenals de momenten dat één van je kinderen ziek wordt. Dus een brand, conflicten, een pand kopen en verhuizen, een economische recessie, en andere zakelijke ontwikkelingen zijn te relativeren,” zo zegt Deborah. “En deze coronacrisis moet toch ook te overwinnen zijn, zo hoop ik althans.”

Maatregelen kabinet

Het kabinet nam in maart verschillende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het sluiten van de detailhandel hoorde daar echter niet bij. Deborah hield de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. “Je gaat schakelen en staat 100% op scherp. Het eerste moment gaat het om gezondheid, de gezondheid van iedereen om je heen. En hierbij voel ik de verantwoording richting mijn team ook als een behoorlijke ‘last’, zo ook de verantwoording richting klanten.”

Deborah is nog steeds verbaasd dat de detailhandel gewoon open mag blijven, zo vertelt ze: “ik had er sterk rekening mee gehouden dat de deur dicht zou moeten en we ook niet meer zouden mogen bezorgen. We mochten open blijven, maar ik vroeg me af of dat iets was om blij van te worden.”

Continuïteit bedrijf

Behalve de zorgen over de gezondheid zijn er uiteraard ook zorgen over de continuïteit van haar bedrijf nu veel vaste klanten van haar de deuren wel hebben moeten sluiten. “We leveren aan horeca, binnen het onderwijs en andere instanties. Het zijn klanten die het zwaar hebben en zullen moeten ploeteren om hun werk straks doorgang te kunnen geven. En het hoofd boven water te houden.”

Deborah vervolgt: “Maar ook consumenten die niet meer het centrum van Venray in mogen of durven. Een leeg centrum omdat veel collega-ondernemers niét mogen ondernemen, of ervoor kiezen niet open te zijn. Het heeft allemaal zijn weerslag op ons als geheel.”

De openingstijden van de winkel zijn aangepast, in lijn met de richtlijnen vanuit de winkeliersvereniging Venray Centraal. “We zijn van maandag tot en met vrijdag open van 12.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Daarnaast zijn we uiteraard ook telefonisch gewoon bereikbaar buiten die tijden en 24/7 via onze website.”

Fikse omzetdaling

Ondanks dat de deuren open mogen blijven heeft September te maken met een fikse omzetdaling. “Ik was dus genoodzaakt deeltijd WW aan te vragen voor mijn team. Daarnaast heb ik een lijst gemaakt van alle klussen die we binnen de winkel nu op kunnen pakken nu het zo rustig is.”

Deborah heeft ook het aanbod op de website uitgebreid passend bij de tijd. “Het is nu nog belangrijker om op die plek te laten wat je in huis hebt. Het bloemwerk is daar aangevuld en ik heb ook nagedacht over waar in deze tijd behoefte aan is. Wat willen mensen graag? Welk boeket of bloemstuk is geschikt om een je geliefden te troosten, waarmee zeg je ‘ik mis je, oma…’ of wat straalt ‘hieperdepiep’ uit voor iemands verjaardag?”

Ook zette Deborah een online workshop op, zodat mensen zelf thuis aan de slag kunnen voor de feestdagen of daarna.  

September sloeg ook de handen ineen met restaurant de Beejekurf in Venray. Het restaurant richt zich momenteel door de verplichte sluiting ook op het afhalen van maaltijden. “Wat is nu leuker als je een heerlijk gerecht bij de Beejekurf besteld en daarnaast meteen een ‘puike’ paaspot in huis haalt. Het vrolijkt de boel toch lekker op.”

Bloemen als verbinding

Daar waar Deborah twijfelde of ze wel blij moest zijn met de mogelijkheid de deuren open te houden, geeft het haar ook een enorme boost. “Rondom alle ellende van corona bewijzen bloemen maar weer dat ze een fantastisch manier zijn om mensen te verbinden. Bloemen troosten, verblijden, geven een lach op een gezicht.. Bloemen geven een boodschap die je nooit op een andere manier zou kunnen brengen.

We mogen bloemen blijven verkopen en blijven bezorgen en dat voelt goed.”

Bloemen als opsteker voor al die mensen in de zorg. Gratis gesponsord door allerlei bedrijven en ondernemers. We zagen het de afgelopen tijd geregeld voorbij komen. “Nu we met de Paasdagen ook niet met familie en vrienden samen kunnen zijn is het sturen van een bloemetje zo’n eenvoudig, maar groots gebaar om mensen met elkaar te verbinden als ze even niet samen kunnen zijn.”

Tijd na corona

Niemand weet hoe lang de situatie gaat duren zoals die nu is. Deborah blikt al voorzichtig vooruit op de tijd dat de maatregelen versoepeld kunnen worden. “Het zal anders zijn… wederom een hele tijd anders. Mensen zullen zich bewuster zijn van de echte waarden in het leven. En het sociale leven zal gretig opgepikt worden,” zo verwacht ze. “In eerste instantie zal er meer dankbaarheid en menselijkheid zijn.

Of dat blijft, is de vraag. Hopelijk maakt het ons allen rijker als mens.”

Deborah verheugt zich al stiekem op de tijd die komen gaat. “Het mooiste; wat zúllen we met z’n allen gaan feesten en het leven vieren! Zóveel in te halen straks; verjaardagen, huwelijken die zijn uitgesteld, jubilea, enz En ‘gewoon’ romantisch samen uit eten! De liefde vieren, het leven vieren. Intenser dan ooit. En gewoon; die fijne knuffel en omhelzing die nu niet kan, wat zal het fijn zijn om dat straks weer te mogen. Veel om naar uit te kijken dus.”

Maar er is helaas ook die andere kant: “‘samen rouwen’ zullen we moeten inhalen; geliefden herdenken die ons zijn ontvallen, en waar we niet op de juiste manier afscheid van hebben kunnen nemen.”

Winkelaanbod na corona

Deborah vindt het lastig om uit zakelijk oogpunt een voorspelling te doen over de toekomst. “Ik verwacht dat het ‘winkelen’ weer wordt opgepikt. Het winkelaanbod zal wederom een flinke verandering ondergaan. Welke winkels dit overleven, is de vraag. Zo ook voor de horeca. Internetverkoop zal voor velen een stukje bedrijfsvoering blijven.”

Toch hoopt ze dat deze coronatijd ons ook iets goed brengt. “Saamhorigheid en trots op wat we hebben zal er zijn. En daarbij denk ik ook aan het fysiek winkelen en vertoeven in een centrum als ons mooie Venray; we hebben veel te bieden en ik hoop dat dat zo kan blijven en dat er niet al te veel economische klappen gaan vallen.”