CR8LAS GROUP

De sfeer is ontspannen. Met een latte macchiato en een glas water op tafel schuiven algemeen directeur Coen Litjens en commercieel directeur Ruud Custers aan om samen met mij terug te blikken op 2020. We zitten in een keurig opgeruimd kantoor op de eerste etage van het bedrijfspand van Cr8las Group aan de Macroweg in Venray.

De vergaderruimte waar ik langs loop voordat ik naar boven ga is bezet. “Bedrijfsbezoeken zijn noodgedwongen tot een minimum beperkt,” begint Ruud. “Begrijpelijk ook, maar het maakt het genereren van nieuwe business wel een uitdaging in deze tijd!”.

Ik vind het fijn dat ik op kantoor mag langskomen. Want ik begrijp Ruud volkomen. Ik mis ook de mogelijkheid om opdrachtgevers te bezoeken en onder het genot van een kopje koffie of thee – in mijn geval – op een terloopse manier over mooie nieuwe klussen te praten. Het maakt het allemaal net wat ingewikkelder en onpersoonlijker om klanten via de telefoon of digitaal te benaderen.

In april van dit jaar sprak ik beide heren ook. De intelligente lockdown was toen van kracht en ik schreef over de gevolgen voor het bedrijf in een artikel op mijn website. Nu – ruim een half jaar later – is de situatie anders. Beter. Het bedrijfsvertrouwen krabbelt stukje bij beetje op. Al staan de verre buitenlandse opdrachten nog op een laag pitje. Cr8las stoomt weer in volle vaart vooruit. Misschien hadden ze nog harder willen gaan. Maar gezien de huidige economische situatie kijken Coen en Ruud positief naar de ontwikkelingen sinds de zomer. En dat siert ze. Want ook zij hebben nog steeds te maken met de beperkingen die Corona de samenleving oplegt. “We werken ook met arbeidsmigranten die op klussen in Nederland worden ingezet. Maar als zij moeten worden ingevlogen, moeten ze eerst 10 dagen in quarantaine. En als je ze dan aan het einde van het jaar hierheen wilt halen betekent dit dat ze niet lang kunnen worden ingezet. Kerst is heilig voor medewerkers uit Oost-Europese landen. Dus ze willen voor kerst weer thuis zijn. Dan is het nu zinloos om ze nog te laten komen,” zegt Ruud.

“We zitten nu qua werk wel weer op het ‘oude’ niveau”,  zegt Coen. “Fieldservice- en Metal Works projecten vinden sinds juni weer doorgang. Onze turbineservice tak is  een ander verhaal. Hiervoor verzorgen wij het onderhoud. Maar dat is het eerste waar bedrijven even een rem op zetten. Ze stellen het onderhoud uit. Dat kan gevolgen hebben op de lange termijn, omdat het onderhoud noodzakelijk is om de turbines veilig te laten draaien. Maar dit zijn klussen die nu worden uitgesteld, maar uiteindelijk toch nodig zijn.”

Het voordeel van de opbouw van het bedrijf is dat Cr8las Group het personeel in de verschillende bedrijfstakken ook elders kan inzetten. “We kunnen ons eigen personeelsbestand zo toch aan het werk houden. We zetten nu extern minder mensen in, wat aan de kostenkant wel een voordeel is,” beredeneert Ruud.

In de rustige periode begin van het jaar werkte Cr8las Group ook volop aan hun zichtbaarheid. “We hebben een mooie nieuwe website gebouwd en hebben ook onze social media kanalen actiever ingezet. We merken dat we hierdoor echt een nieuwe doelgroep bereiken. Uit de vreemdste uithoeken weten mensen ons ineens te vinden.”, vertelt Ruud.

Terugkijkend op 2020 haalt Coen de positieve aspecten van zijn ondernemerschap naar voren. “We hebben vooral geleerd dat je niet achterover kunt zitten. Je moet altijd blijven werken. En het mooie is dat we weer ruimte krijgen om te werken aan nieuwe projecten. Daar kan ik nog niet teveel over kwijt, maar we zijn bezig met de ontwikkelingen van onze eigen producten. Daar waren we nooit aan toe gekomen als Corona niet om de hoek was komen kijken. In de waan van de dag gun je jezelf de ruimte niet om hiermee aan de slag te gaan. We kijken enorm uit naar 2021. Dat wordt een belangrijk jaar voor onze toekomst. En de voortekenen zijn erg goed. Dus we hebben er enorm veel zin in!”

www.cr8las.nl    

Het verhaal van Cr8las Group van begin dit jaar teruglezen? Klik hier