MANDERS VERHUUR

“Ik zet je op de speaker, dan kan Hans ook meeluisteren!” Mijn afspraak met Rianne en Hans van Manders Verhuur vindt telefonisch plaats. Een dag eerder is bij hun jongste zoon – die ook in het bedrijf zit – corona geconstateerd. Aangezien hij nog thuis woont zit het hele gezin in quarantaine. Het kan er ook nog wel bij. Het jaar was voor Manders Verhuur eentje om snel te vergeten.

Op het moment dat het hoogseizoen voor de tentenbouwer op het punt stond te beginnen ging Nederland op slot. Op dat moment konden ze nog niet overzien dat ook de rest van het jaar de grote evenementen en bijeenkomsten van de agenda zouden worden geveegd. “We hebben in het begin nog wel wat werk kunnen verzetten,” zegt Hans. “We plaatsten tenten bij bedrijven om buiten wachtruimtes te kunnen creëren. Voor een aantal bedrijven in de regio bouwden we extra buitenruimte om bijvoorbeeld extra werkplekken te krijgen of de lockers voor personeel op afstand te kunnen plaatsen.”

Inmiddels is het aantal opdrachten voor tentenbouw minimaal. Zonen Nick en Bob, die ook in het bedrijf zitten, zijn gedetacheerd bij andere bedrijven en ook Hans heeft af en toe een externe klus. “We moeten er nu vooral voor zorgen dat we onze vaste lasten kunnen betalen. En bereiden we ons intern vooral voor op het komende jaar. Het afgelopen jaar hebben we 30% kunnen doen van een normaal jaar. Komend jaar richten we ons op 70% van onze normale werkzaamheden. We denken in kleine stappen, want ook komend jaar zal het nog niet voor de volle 100% aantrekken,” beredeneert Hans.

Rianne is nog bijna dagelijks op kantoor te vinden voor alle administratieve werkzaamheden. “Dat gaat gewoon door. Ik maak ook nog offertes op. Maar waar eerder 9 van de 10 offertes een opdracht werd, is dat nu 1 op de 10,” zegt Rianne. Je zou denken dat je er moedeloos van wordt als je bloeiende bedrijf in een jaar tijd zulke zware klappen krijgt, maar de familie Manders blijft positief. Rianne: “Er zijn meer branches die zware tijden hebben gehad, zoals bijvoorbeeld de boeren. Nu worden wij hard geraakt. Het is niet anders. We willen niet bij de pakken neerzitten. Dat onze oudste zoon Nick papa wordt in het nieuwe jaar is voor ons een pareltje waar we ontzettend naar uitkijken!”

Van de 15 oproepkrachten waar het bedrijf in het hoogseizoen mee werkt zijn er 12 over. “We kunnen ze nu niks bieden. Maar ze komen geregeld op vrijdagmiddag langs om samen een borrel te drinken. De betrokkenheid van deze jongens is voor ons fantastisch. We hebben ook nog één BBL-er aan het werk. Jesper Holtackers. Hij is ook bijna dagelijks op de werkvloer om tenten die terug zijn gekomen schoon te maken en weer een plek te geven. Samen met Bob hebben zij ook ervoor gezorgd dat al onze voorraad gedigitaliseerd is,” zegt Hans. “Vroeger wist ik precies waar onze tenten waren en hoeveel er nog op voorraad was. Dat is met de 250 tenten die we nu hebben niet meer te doen. Het is dus ontzettend fijn dat zij dit nu hebben opgezet. En ook in de loods hebben we hard gewerkt om goede stellingkasten te maken voor al onze voorraad. Als het straks weer aantrekt gaat ons dat veel opleveren.”

De onzekerheden in het afgelopen jaar leverde ook geregeld irritatie op. “Voor een jaarlijks terugkerend event in Arcen hadden we – naast een eerder aangeschafte ALU-hal – een extra tent van 10 bij 30 meter gekocht en eentje van 15 bij 40 meter. Zodat er meer ruimte was voor de bezoekers en organisatie. We hadden de tent opgezet, en ‘s avonds kondigde premier Rutte aan dat evenementen met 100 personen weer verboden waren. Dus een dag later konden we de tent weer gaan afbreken,” blikt Hans terug. “En ook opdrachten voor bijzondere jubilea of verjaardagen werden het afgelopen jaar vanwege de aanscherping van de maatregelen vaak last-minute nog afgezegd.”

Het familiebedrijf bestaat komend jaar 50 jaar. “Door een verlate inschrijving bij de Kamer van Koophandel is 2021 gelukkig het ‘officiële’ jubileumjaar,” lacht Hans. “We hadden dit afgelopen jaar ook echt niet willen vieren. Dat voelt toch niet goed.”

De verwachting is dat vanaf mei de opdrachten vanuit de particuliere branche weer zullen komen. De grote evenementen zoals kermissen en andere feesten zullen nog even op zich laten wachten. “Voor onze zoons die nu een paar jaar in het bedrijf zitten is dit ook een goede levensles geweest. Dat je ook in slechte tijden de boel goed moet blijven managen. En zodra de storm dan gaat liggen, dat je klaar bent om op volle kracht vooruit te gaan!”

Het verhaal van Manders Verhuur van begin dit jaar teruglezen? Kijk hier.