MANDERS VERHUUR

De evenementenbranche is door de crisis in zwaar weer gekomen. Dat geldt dus ook voor de toeleveranciers. Manders Verhuur uit Oostrum is een echt familiebedrijf en gespecialiseerd in het bouwen van tenten en paviljoens voor elk denkbaar evenement of feest. In 2021 bestaat het bedrijf 50 jaar. De huidige eigenaar Hans Manders nam het bedrijf in 1992 over van zijn vader. Samen met zijn vrouw Rianne –  die een jaar later in de zaak kwam – groeide het bedrijf uit tot een grote speler op de markt. Hun twee zoons Nick en Bob zijn in 2015 en 2017 ook deel uit gaan maken van de VOF. Op dit moment werken naast de familie Manders nog 15 medewerkers bij het bedrijf.

Manders Verhuur kan bogen op een groot vast klantenbestand. Dat betekent dat 70 procent van de evenementen jaarlijks terugkeren op de agenda. De overige 30 procent zijn zakelijke en particuliere klanten. Het hoogseizoen loopt van maart tot en met oktober. En dat seizoen had dit jaar niet slechter van start kunnen gaan.

Harde klap

Op 23 maart maakte het kabinet verscherpte maatregelen bekend. Dit hield in dat alle evenementen en bijeenkomsten werden verboden. Tot 1 juni geldt de maatregel. Ondanks dat de familie Manders dit had zien aankomen, was het een harde klap. “De crisis betekent dat alles in de agenda is geannuleerd, terwijl ons hoogseizoen net op het punt van beginnen stond”, zo zegt Rianne. “We bouwen tenten voor bedrijfsfeesten, festivals, evenementen, bruiloften, kermissen en ga zo maar door. Allemaal dingen die door huidige maatregelen allemaal geen doorgang meer kunnen vinden.”

Ondernemers Hans en Rianne gingen meteen met hun zoons om tafel om in te spelen op de nieuwe werkelijkheid. Er moesten alternatieven komen om het bedrijf draaiend te houden. “De dingen die nu nodig zijn, zijn overdekte controlesluizen bij huisartsenpraktijken en ziekenhuizen. Maar ook tenten bij winkels waardoor klanten als het binnen te druk wordt buiten kunnen wachten.” Op hun social media kanalen moest dus ook het roer om. “We wilden uiteraard laten zien wat de mogelijkheden zijn van ons bedrijf in de huidige bizarre tijd. Het heeft ons al verschillende opdrachten weer opgeleverd, zo mochten we bij een bedrijf ook de uitbreiding van de kantine verzorgen, zodat medewerkers met de gevraagde afstand van die plek gebruik kunnen maken.”

Alternatieven

De crisis hakt er bedrijfsmatig hard in.  “We kunnen onze oproepkrachten op dit moment geen werk bieden. En dat terwijl zij normaal gesproken juist in deze tijd van onschatbare waarde zijn. We hopen uiteraard dat het opgebouwde vertrouwen voldoende is om hen bij ons te houden, als deze crisis achter de rug is.” Want achter de schermen is het wel even alle hens aan dek. Rianne is druk bezig om alle afgelaste evenementen verplaatst zijn naar later dit jaar in te plannen. Zoon Nick zet zich momenteel in voor andere bedrijven die zijn hulp hard kunnen gebruiken. En Hans en Bob zorgen ervoor dat achter de schermen alles in gereedheid wordt gebracht om – zodra de maatregelen worden aangepast – meteen aan de slag te kunnen. Het onderhouden en reinigen van ons assortiment is daar onderdeel van. “Zodra we weer aan de slag kunnen hopen we met de stappen die we nu zetten nog efficiënter en sneller in te kunnen spelen op de vraag.” Ook privé heeft de ontstane situatie een weerslag op het familiebedrijf. “Het is een bizarre en beangstigende tijd, maar we proberen positief te blijven. Komend jaar moet een feestelijk jaar worden voor ons bedrijf. We hopen dat iedereen dat in goede gezondheid met ons mee kan vieren.”

Toekomstplannen

De toekomstplannen van het familiebedrijf waren al in volle gang en zijn nu in een stroomversnelling gekomen. “We hebben namelijk 2 nieuwe tenten gekocht. Twee ALU-hallen van 10×30 en 15×30, dit zijn tenten die volledig voldoen aan de nieuwste eisen. Daar zijn we trots op en we hopen ze snel te mogen bouwen voor feesten en evenementen. Want dat is waar ons hart ligt.”