STUDIO WAVE

Wieneke Vermazeren is zelfstandig ondernemer in de kappersbranche. In Oostrum runt ze sinds 2015 Studio Wave waar ze een rijk klantenbestand heeft. Een kleine salon om klanten een persoonlijke beleving te geven bij hun bezoek. Wieneke wachtte de maatregelen om salons te sluiten niet af, maar besloot voor de veiligheid van klanten en haarzelf de salon op 16 maart al te sluiten.

Het coronavirus was al wekenlang het gesprek van de dag in de salon. In eerste instantie was het voor Wieneke – zoals voor velen – nog een ‘ver van mijn bed show’. De ernst van de situatie drong echter snel genoeg door. “Op 15 maart kwam het kabinet met de maatregel dat iedereen 1,5 meter afstand moest houden. In mijn vak is dat natuurlijk onmogelijk. Bovendien heb ik een kleine salon en dus ook als klanten zitten te wachten, kan ik de anderhalve meter afstand niet garanderen.”

Kiezen voor gezondheid

Vanuit de kappersbranche was er geen eenduidige richtlijn voor salons. Wieneke besloot dus haar eigen besluit te nemen, wat haar flink wat slapeloze nachten opleverde. “Na lang twijfelen heb ik toch besloten om voor mijn eigen gezondheid en de gezondheid van mijn klanten te kiezen.

Ik ben vanaf maandag 16 maart dicht gegaan. Mijn klanten reageerden er gelukkig heel begripvol op! De een was er wat minder blij mee dan de ander, maar toch. De reacties gaven me het gevoel dat ik de goede keuze gemaakt had.”

Toch bleef ruim een week lang dat gevoel knagen of ze hier goed aan had gedaan. Veel salons bleven gewoon open. “Twijfelachtig ging ik het weekend in en vroeg me steeds af of ik toch niet weer open moest gaan. Wat een naar gevoel geeft besluiteloosheid!  Uiteindelijk had ik in het weekend de knoop doorgehakt om de komende weken dicht te blijven. De maatregel van 1,5 meter, daar kon ik gewoon niet aan voldoen.”

Opluchting

Op 23 maart kwam het officiële besluit vanuit de overheid dat kapsalons hun deuren moesten sluiten. Vanaf dat moment kon Wieneke zich ook echt neerleggen bij haar besluit. “Dit was een opluchting voor mij. Financieel gezien niet de meest prettige situatie natuurlijk, maar mentaal gezien een opluchting. Geen concurrentie meer van salons die wel open blijven, geen klanten meer die twijfelen of dat ze niet toch nog even naar een ander moeten gaan, omdat jij gesloten bent. Ik stond 100% achter mijn keuze, en deze uitspraak gaf mij toch een soort van opluchting.”

Wieneke’s vriend is ook zelfstandig ondernemer. Met zijn schildersbedrijf konden de werkzaamheden – met de nodige aanpassingen – wel gewoon door gaan. “Zowel zakelijk als privé is de situatie dus nog goed te overzien en hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken.”

Online bijspijkeren

De periode waar Wieneke nu in zit geeft haar nieuwe energie om zich te focussen op hoe ze straks als de crisis voorbij is verder wil gaan. Sinds de opening in 2015 heeft ze daar weinig ruimte voor gehad. “Ook volg ik nu webinars met de nieuwste modetrends om bij te blijven en mezelf zo te blijven ontwikkelen. Daarnaast is ook iedereen welkom om vrijblijvend advies te vragen over hun coupe of producten aan te schaffen, ik kom het graag persoonlijk bij de klanten thuis afleveren!”

De extra tijd die Wieneke nu heeft gebruikt ze ook om haar hobby lange-afstandslopen en fitness vaker uit te kunnen oefenen. “Als zelfstandig ondernemer maak je vaak lange dagen, dus het is een soort kadootje dat ik nu even tijd heb om te investeren in mezelf. En ook om regelmatig mijn sociale contacten met vrienden en familie aan te halen. Met videobellen uiteraard!”

Vertrouwen

Wieneke is enorm positief ingesteld en heeft dus ook het volste vertrouwen in de toekomst. “Ik wil iedereen heel veel gezondheid toe wensen en heel veel sterkte in het ondernemen in deze lastige periode. Laten we elkaar vooral steunen, dan komen we deze tijd zeker weten door! Stay safe.“