KOEKOEK FILM

Oscar Keulen is een gepassioneerd videomaker. Zoals hij zelf zegt: ‘ik ben op mijn best met 1 oog dicht. Met het andere oog kijk ik door de lens van de camera’. Zijn bedrijf Koekoek Film ligt in het hart van Maastricht. Oscar werkte 12,5 jaar als cameraman en regisseur bij L1. Koekoek Film richtte hij samen met vriend en collega Bas van Mulken op in 2017. Twee jaar later bleken de klussen voor Koekoek Film niet langer te combineren met zijn werk voor de regionale omroep. Oscar besloot volledig zelfstandig te gaan en daar heeft hij geen moment spijt van gehad.

“Mijn liefde ligt bij het creëren van visuele content. Of dat nu televisieprogramma’s zijn, een promotiefilm, commercial, videoclip of portret. Ik wil de kijker bewegen en emotioneren. Dat vind ik het mooiste van mijn vak,” zo beschrijft Oscar zijn tomeloze passie.. Na zijn opleiding Multimedia Design in Eindhoven rolde hij langzaam de televisiewereld in. Bij de regionale omroep L1 groeide bij uit van cameraman/editor tot regisseur van het dagelijkse nieuwsprogramma en achtergrondprogramma AvondGasten. Maar ook bij grote evenementen mocht hij zijn skills laten zien. “Cultuurfestival Cultura Nova in Heerlen, Muziekfabriek, Wielerkoersen, Tour de L1mbourg, carnavalsoptochten. Ik mocht het allemaal doen. En dat waren wel echt de krenten uit de pap. Het was een baan uit duizenden. Dynamisch, snel, creatief, nooit saai. Ieder dag een deadline, elke dag spanning. Heerlijk!”

Koken met beeld

‘Gooi de cacao maar over de schutting, ik maak er wel chocolade van’, zei een collega ooit tegen Oscar. “En dat is precies wat het is, soms van niets ‘iets’ maken. De keuze hoe je de beelden achter elkaar zet, net iets korter knippen, een quote weglaten om de vaart te behouden, of juist iets extra’s toevoegen… al is het een veelbetekenende stilte. Muziek eronder, of toch niet. Het is koken me beeld, er komt een geur vrij… Ik hou ervan om op die manier het perfecte ‘gerecht’ te serveren.”

Toch besloot Oscar in 2019 om bij L1 weg te gaan om zijn eigen bedrijf ruimte te kunnen geven om volledig tot bloei te komen. “Bas van Mulken met wie ik het Koekoek avontuur was aan gegaan stapte eruit, en ik ging verder. De trein was onderweg en ik gooide een extra schep kolen op het vuur.”

Kruisbestuiving

Het bedrijf Koekoek Film zit in één pand met het concept en creatiebureau Tekst & Stijl van Oscar’s vriendin Sanne. Hierdoor is er veel kruisbestuiving en kunnen de twee bedrijven elkaar ondersteunen en aanvullen in hun dagelijkse werk. “Vanaf de tijd dat ik volledig zelfstandig ben gegaan is het geen moment rustig geweest, en gelukkig maar. Vol energie werken we iedere dag met veel passie voor uiteenlopende opdrachtgevers en vertellen we verhalen. Bij Tekst & Stijl met woorden, bij Koekoek met beeld.”

Coronacrisis

In eerste instantie was de ernst van het coronavirus nog niet volledig doorgedrongen. “Net als velen dacht ik, dat loopt niet zo’n vaart. Gebeurt hier in Nederland niet. Hoogstens een beetje opschalen in de zorg en dan redden we het wel.” Hoe de situatie de samenleving volledig lam zou leggen was op dat moment nog niet voor te stellen. Zo was Oscar het weekend voor de ‘intelligente lockdown’ nog met twee vrienden en hun vaders een weekendje in de Eiffel. “Een weekendje wandelen, lekker eten en drinken met de vaders. Iets wat we in ere proberen te houden. Niet wetende dat dit het laatste hotel en restaurantbezoekje in lange tijd zou worden. Met mijn kameraden – beiden ook ondernemer – discussieerden we over de komende week. We waren alle drie wel toe aan een beetje rust, één of twee weekjes de handrem erop was eigenlijk wel welkom. Het was als maar rennen de afgelopen tijd. Niet wetende wat ons te wachten stond.”

Waar deuren sluiten, gaan andere open

Oscar’s agenda was tot eind mei al volledig volgeboekt. Het kabinetsbesluit van 15 maart zette alles op losse schroeven. “Twee langdurige klussen, een grote commercial voor een zorggroep en 8-delige programmaserie voor TV werd op de lange baan geschoven. Onze collega’s op kantoor moesten meteen thuis werken en Sanne en ik zaten van de een op de andere dag met onze twee koters thuis. Eigenlijk een signaal om in paniek te raken, maar gelukkig ben ik daar niet zo van, ” zegt Oscar met een grote lach op zijn gezicht. “ik dacht waar deuren sluiten, openen andere. Misschien cliché, maar dat is wel de les die ik heb geleerd door mijn vertrek bij L1.”

En Oscar zat er niet ver naast, want diezelfde week werd hij gebeld door de zorggroep van Maastricht. Zij hadden met redelijke spoed instructiefilms nodig om zorgmedewerkers uit te leggen hoe je de beschermende middelen veilig kunt gebruiken. “Die opdracht heb ik meteen aangenomen. En inmiddels zijn er al verschillende instructiefilmpjes klaar.”

De twee bedrijven aan de Rechtstraat in Maastricht gebruiken de tijd om corona gerelateerde content te bedenken om online zichtbaar te blijven. “Het is een pittige tijd. Met onze twee kids van 1 en 3 jaar thuis moeten Sanne en ik het werk goed indelen. De lontjes zijn soms kort – dat herkent iedereen met kinderen thuis – maar het brengt zeker ook mooie momenten met zich mee. Sanne werkt nu in de ochtenden en ik kan ’s middags voor mijn werk op pad of kruip achter mijn montageset. We krijgen het werk maar amper af! Elke week is het weer de vraag hoe de week erna eruit ziet. Gelukkig hebben we allebei veel vertrouwen en borrelen de creativiteit en ideeën nog volop.” Na een korte stilte voegt Oscar eraan toe: “Misschien is dit dan toch het moment om die lang gekoesterde wens om een documentaire in eigen beheer te maken, uit te laten komen…”

Tel je zegeningen

Oscar voelt zich vooral bevoorrecht dat hij nog steeds kan doen waar hij goed in is. “Ik prijs me gelukkig dat we op dit moment nog voldoende werk hebben. Dat is bij veel ondernemers hier in de stad wel anders en dat is akelig om te zien. Tegelijkertijd is het mooi om te zien hoe de creativiteit in ondernemers wordt aangeboord en er toffe initiatieven ontstaan.”