STRAKK I HOUS LUXE WONINGEN I HOEX BOUW

Marion Alders is directeur van interieurbouwbedrijf Strakk. Daarnaast is ze financieel verantwoordelijk voor de zusterbedrijven Houtz, Hous Luxe Woningen en voor moederbedrijf Hoex Bouw. Haar broer Ronald Hoex is algemeen directeur van de Hoex Group, waar deze bedrijven onder vallen. Hoex Bouw richt zich van oudsher op de bouw van bedrijfshallen en stallen, met Hous luxe woningen worden woningen in het topsegment gebouwd, interieurbouwbedrijf Strakk is verantwoordelijk voor eigentijdse interieurs en bij Houtz worden luxe deuren op maat gemaakt. Al met al een bedrijf waar alle facetten van (luxe) woning- en bedrijfsbouw op één plek samenkomen. Met 120 werknemers in dienst, werkt het bedrijf in Nederland en Duitsland aan hun projecten.

We hebben het over een echt familiebedrijf. Naast Ronald en Marion is ook de jongste telg van het gezin – Chantal – in het bedrijf gestapt als interieurontwerper. Marion vertelt: “Op 1 april was het precies 50 jaar geleden dat ozze pap Hoex Bouw heeft opgericht. Het is dus een bijzonder jaar, wat we helaas zeer sober moesten vieren. De bedoeling was om dit uitbundig te doen, maar de Coronacrisis heeft roet in het eten gegooid. We hebben vlaaien gehaald en onze medewerkers getrakteerd en beloofd dat we het groots gaan vieren in 2021. De plannen die we hadden hebben we jammer genoeg een jaar uitgesteld.”

Oprichter Joos Hoex is overleden, maar zijn nalatenschap leeft door in zijn kinderen. “Het ondernemerschap is ons met de paplepel ingegeven. Aan de keukentafel werden alle zaken besproken, en werd ons geleerd dat je met hard werken veel kunt bereiken. We zijn dan ook trots op wat we bereikt hebben.”

Impact van de crisis

Ondanks het feit dat veel bouwwerkzaamheden door kunnen gaan is het verschil met de tijd ‘voor Corona’ groot. “Natuurlijk heeft het virus impact op onze bedrijven. Mensen hebben angst en zijn bang voor besmetting. Voordat onze monteurs naar klanten gaan moeten we er zeker van zijn dat de klanten vrij zijn van verkoudheid en klachten. Dit geldt ook voor de huisgenoten. Indien dit niet is, kunnen onze monteurs niet bij de klant komen.”

Ook voor medewerkers in de werkplaats gelden aangescherpte richtlijnen. “Voelen ze zich niet echt lekker of zijn ze verkouden dan moeten ze thuisblijven. Voorheen zouden ze komen werken met een lichte verkoudheid, nu blijven ze thuis. Kantoorpersoneel werkt indien mogelijk vanuit thuis.” Op kantoor en in de werkplaats wordt op dit moment ook meerdere keren per dag schoongemaakt. “Klinken en grepen worden meerdere keren per dag gereinigd. En natuurlijk moet iedereen moet 1,5 meter afstand houden, al is dat lastig. In de werkplaats wordt veel samengewerkt, maar we proberen zo veilig mogelijk te werken voor iedereen.”

De meeste werknemers op de bouw zijn voornamelijk buiten aan het werk. Daar wordt de 1,5 meter afstand regel gehanteerd.

Begrip klanten

“Klanten hebben gelukkig wel begrip voor de situatie,” zo zegt Marion. “Ze vinden het fijn dat wij hygiëne serieus nemen en dat we ons uiterste best doen om  alles op verantwoorde manier door te laten gaan. We hopen dat we dit kunnen blijven doen en dat deze moeilijke, onzekere tijd snel voorbij zal zijn.”

Grondstoffen mogelijk een probleem

Er zijn wel zorgen over de aanvoer van grondstoffen. De grondstoffen komen uit Europese landen als Italië, Spanje en Duitsland, maar ook  China is een belangrijke toeleverancier. “Natuurlijk proberen we extra voorraad te krijgen om leveringsproblemen te voorkomen. Als alles maar niet te lang gaat duren, kunnen we het wel opvangen.”

Het ‘wij’- gevoel

Een positieve kijk op het leven voert bij de familie Hoex wel de boventoon. “We blijven positief, en gaan ervan uit dat met dit mooie weer het virus snel verdwijnt. Zoals de meeste griepvirussen verdwijnen als de zon weer gaat schijnen, zo zal ook deze dit doen,” zo hoopt Marion.

“En…. het is niet alleen kommer en kwel. De natuur heeft er een boost van gekregen, we komen weer met beide voeten op de grond te staan, en we zien waar het in het leven echt om draait: het ‘wij’-gevoel, gezondheid en samenzijn.  Laten we hopen dat deze vredesoorlog snel ten einde zal zijn.”

Gezondheid het allerbelangrijkste

“Vorige week las ik een quote van Dalai Lama die me raakte en die ik graag met jullie wil delen:
Wat me het meest verbaast bij de westerse mens is dat hij zijn gezondheid opoffert om veel geld te verdienen. Vervolgens offert hij het geld weer op om zijn gezondheid te herstellen. En dan is hij weer zo bezorgd over de toekomst, dat hij niet geniet van het heden, met als gevolg dat hij niet in het heden, maar ook niet in de toekomst leeft. Hij leeft alsof hij nooit zal sterven en sterft terwijl hij nooit geleefd heeft”.

Blijf sterk, gezond en positief!”