PRAKTIJK INNERGIE

Chantal van Dijck heeft een praktijk aan huis als holistisch therapeut. Jarenlang werkte ze als therapeut voor mensen met dwang- en angststoornissen voor de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) in Venray. Chantal is moeder van 2 kinderen en kreeg in 2019 de diagnose borstkanker. Haar ervaringen als therapeut en haar eigen proces om kanker te overwinnen sterkte haar in haar doel andere mensen te begeleiden die vastlopen in hun werk- of privé situatie.

Hulp in onzekere tijden

“Ik had net mijn agenda vrij gemaakt voor de komende zes weken, omdat ik een operatie moest ondergaan. Die operatie werd uitgesteld.” Het gaf Chantal ruimte om juist in deze onzekere tijden mensen te ondersteunen met angststoornissen. Een groep waar ze uit eigen ervaring affiniteit mee heeft. “Die groep is in tijden van Corona veel groter en zichtbaarder geworden, mensen maken zich zorgen over hun dierbaren, maar ook over zichzelf. En durven dat nu ook eerder aan toe te geven en zoeken hulp.”

Online hulp heeft ook voordelen

De consulten kunnen natuurlijk niet fysiek plaatsvinden op dit moment. En dus doet Chantal haar behandelingen via Skype of Messenger. “Dat er beeld bij is, is wel heel belangrijk. Het liefst zie je mensen voor je zitten, zodat je ze ook kunt ‘lezen’, maar dat kan op dit moment niet. Het maakt mijn werk wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk.” Ook kunnen Reiki behandelingen op afstand worden gedaan. “Zo kan ik toch de spanning van cliënten verlagen, en de punten die uit deze behandeling naar voren komen neem ik mee in de vervolgafspraak. Dat werkt eigenlijk heel goed.”

De voordelen van het feit dat er geen fysieke afspraken plaatsvinden zijn er ook. Chantal merkt dat de drempel om contact te zoeken met een therapeut voor hulp lager zijn als dit online kan.

Werk en privé

Het combineren van werk en privé is voor veel ondernemers een uitdaging. En dat is voor Chantal niet anders. Met twee jonge kinderen van 2 en 5 jaar is het wel even zoeken om ruimte te vinden voor haar praktijk. Ook haar vriend heeft een eigen bedrijf is veel onderweg. De zus van haar vriend woont ook op hun terrein en kan af en toe bijspringen om de kinderen op te vangen. “Een situatie die per toeval is ontstaan, maar nu wel heel fijn is. En ik dus ruimte heb om juist in deze tijd iets te kunnen betekenen voor mensen die hulp nodig hebben. Door mijn eigen achtergrond bij de GGZ en mijn persoonlijke situatie heb ik een hele rugzak vol ervaringen, die ik nu heel goed in kan zetten. Want vergis je niet: de impact van deze crisis op ons dagelijkse leven en op jezelf is heftiger dan je nu misschien kunt overzien. Veel mensen staan nu in de overlevingsstand. En wanneer deze crisis achter de rug is kunnen mensen pas gaan reflecteren op wat de situatie met hen doet en hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Veel mensen kijken de dood nu in de ogen, hebben angst om ziek te worden, of ze raken geliefden kwijt.  “Niks maakt mensen zo kwetsbaar en ook zo onmachtig als ziekte en het besef van sterfelijkheid. Veel mensen denken dan na over wat ze nu eigenlijk écht willen en wat belangrijk voor ze is.”

Zoek hulp wanneer het nodig is

Chantal is een energieke en inspirerende persoonlijkheid die haar eigen ervaringen graag inzet om ook anderen verder te helpen. “De morgen is aan niemand beloofd, dus zorg goed voor jezelf, voor een ander, leef in het nu en heb het leven lief en daarnaast; zoek hulp, wanneer je dit nodig hebt!”