TEKST & STIJL

Sanne Tummers is copy- en contentcreator en werkt vanuit een prachtig pand in de wijk Wyck in Maastricht. Eigenaresse van Tekst en Stijl. Ze werkt onder meer voor opdrachtgevers als Maastricht Citymarketing, Maastricht Sport en Chapeau Magazine. Ook schrijft ze voor het ‘ Time to Momo’ platform over haar eigen stad Maastricht, bij reizigers en toeristen nog bekend onder de eerdere benamingen: 100%Berlijn, 100%New York en 100%Parijs. Sanne werkt nauw samen met Koekoek film. Een bedrijf dat zich richt op videoproducties voor online en televisie. De vertaling van een boodschap van inhoud naar visueel gaat dus hand in hand bij Tekst en Stijl.

“Het verschil tussen mijn werk en dat van een communicatiebureau is dat ik wordt ingezet om de communicatiestrategie van bedrijven inhoudelijk vorm te geven. Ik richt me op het vertellen van verhalen die passen bij de boodschap van een bedrijf: online of in de vorm van artikelen in magazines.”

Sanne begon tien jaar geleden als freelancer, maar heeft inmiddels versterking van medewerker Janneke. Daarnaast werkt Sanne met een vaste schil freelancers die ze inzet op het moment dat het nodig is.

Ondernemen met jonge kinderen thuis

Naast haar bedrijf is Sanne ook moeder van twee jonge kinderen. “De afgelopen weken was het ook hier zoeken naar een modus om mijn werk onder deze uitdagende omstandigheden voort te zetten met twee kleine kids van 1 en 3 jaar fulltime in huis. Het went, maar ook weer niet. Het is ‘hands on’. Mijn vriend is ook zelfstandige en we hebben het nu zo verdeeld dat we allebei een halve dag werken. We wonen middenin de stad. Daar was ik altijd al blij mee, en nu nog een beetje extra. Dankzij de ‘intelligente lockdown’ zoals we die in Nederland hanteren, is er hier toch dagelijks nog wat leven op straat. Ik kan de deur uit voor een take-away coffee of voor een wandelingetje in het zonnetje langs de Maas. Met mijn kinderen een kleine picknick op een bankje, daar geniet ik volop van.”

Sanne is dankbaar voor haar plekje in Maastricht en is trots op de ondernemers in horeca en retail die in deze turbulente tijden blijven ondernemen. “Zo kan ik inmiddels gewoon elke dag mijn take-away coffee halen en kan ik bijna elke dag ergens iets lekkers bestellen of laten bezorgen. En zie ik de steun voor de lokale ondernemer wel groeien. Ik hoop dat dit een beetje zal helpen. Vorige week stond mijn buurvrouw met kledingzaak via facetime met paspop een outfit te verkopen. Dat toverde wel een glimlach op mijn gezicht.“

Digitale wereld komt nu van pas

Veel opdrachten die Tekst en Stijl had ingepland kunnen op dit moment geen doorgang vinden. “Mijn ‘brains’ maken op dit moment overuren om een creatieve draai te geven aan de situatie waar we nu inzitten. Er is al van alles de revue gepasseerd, maar ik moet ook realistisch blijven met de beperkte tijd en mogelijkheden die er nu zijn.”

Sanne heeft haar focus op het overeind houden van haar business. Daarnaast is ze bezig met het inventariseren waar haar opdrachtgevers op dit moment het meeste behoefte aan hebben. Maar ook waar ze al op in kan spelen als de crisis achter de rug is.  “Godzijdank is er die online wereld, waar je in tijden als deze toch gewoon zichtbaar kunt zijn, actief kunt blijven…waar je verhalen kunt delen, met creatieve content mooie dingen kunt bereiken.  Daar denk ik graag over mee. Daar ligt mijn hart en hoop daarmee iets te kunnen bijdragen.”

Opzetten content collectief

Het maken van een pas op de plaats, heeft voor Sanne ook voordelen. “Ik hoop deze tijd ook te kunnen benutten om aan mijn eigen business werken. Het is denk ik herkenbaar voor veel ondernemers dat ze in de waan van de dag, de stip op de horizon soms uit het oog kunnen verliezen. Het is ook een goed moment om eens je eigen bedrijf goed onder de loep te nemen.”

Een diepgewortelde wens van Sanne is om een echt content collectief op te zetten, waarin ze samen met andere content creators kan gaan samenwerken. “Dit wil ik nu graag meer vormgeven, met een nieuwe naam en een nieuw online platform. ‘In mei leggen alle vogels een ei’…het zou mooi zijn als ik dit jaar eindelijk ook het mijne kan leggen, dat waar ik al zo lang op broed.”

Samen sta je sterker is het motto. Sanne ziet zoveel goede freelancers om haar heen in de branche, dat ze de krachten wil bundelen in een collectief.  “Al die kennis, kracht en creativiteit kunnen elkaar enorm versterken! Maar het is ook wel spannend of ik dit een goed moment is om dit plan doorzetten. Of er straks überhaupt genoeg werk is om met anderen op te pakken. Toch geloof ik nog steeds in die kracht van samenwerken, juist nu.”

Vertrouwen houden

Sanne heeft een dubbel gevoel bij de situatie waar het land in is beland. De afgelopen maanden waren ook pittig. “Als ondernemende moeder met gebroken nachten, werkend van deadline naar deadline, waren de afgelopen maanden voor mij stiekem best een ‘rat race’ en verlangde ik af en toe wel naar een week zonder deadlines. Nu het zover is dat er ook werk weg valt, komt ook angst en onzekerheid om de hoek kijken. Maar is er dan toch die pas op de plaats waar ik de afgelopen maanden wel eens naar uit heb gekeken.”

Sanne telt ook haar zegeningen. “Er zijn zoveel mensen die hun werk op dit moment onder vele heftigere omstandigheden moeten doen. Mensen die in angst leven of verdriet hebben. Dan hebben we het nog niet zo slecht.”

Hoe deze coronacrisis van invloed gaat zijn op Sanne’s bedrijf en op ieders persoonlijke leven is lastig te overzien.  “Onzeker, anders… Ik behoor wellicht niet tot de groep die nu direct geraakt word, maar wel in een volgende schakel. Volgende week, volgende maand kan alles anders zijn. Daar houd ik wel rekening mee. Toch vertrouw ik erop dat ik vanuit mijn ervaring , passie en motivatie ergens van betekenis kan zijn.

Ondernemen in crisistijd

Ik begon mijn werk als zelfstandige in 2009, middenin de vorige crisis, nadat het businessmagazine – waar ik op dat moment hoofdredacteur was – omkiepte. Iedereen verklaarde me voor gek dat ik op dat moment besloot voor mijzelf te beginnen. Zelf dacht ik vooral: ‘vind maar eens een leuke baan in mijn branche op dat moment’. Ik zat op dinsdag in de Rechtbank voor het faillissement van mijn werkgever, de dag erna had ik de eerste voorzichtige afspraken met mogelijke opdrachtgevers.  Sindsdien heb ik nooit zonder opdrachten gezeten en vind ik nog elke dag dat ik de leukste job heb die ik me kan wensen. Daar houd ik me nu aan vast.”